

Casestudies uit de praktijk
Stap voor stap
De grensoverschrijdende samenwerking in de dagelijkse praktijk brengen en ervoor te zorgen dat dit als iets heel normaals wordt ervaren; dat is waar ons werk over gaat. Daarvoor voeren we de grensoverschrijdende samenwerking in het kader van zogenaamde casestudies (voorbeelden uit de praktijk) eerst in één regio in en voor één bepaald deel van de spoedzorg. We blijven de samenwerking controleren en passen de maatregelen aan totdat de grensoverschrijdende samenwerking goed functioneert. Op die manier komen we te weten wat grensoverschrijdende samenwerking succesvol maakt en voor welke knelpunten wij nog oplossingen moeten vinden.
Echte gevallen
De casestudies pakken allemaal echte knelpunten of problemen in de spoedzorg, die aan een kant van de grens bestaan. Het is de bedoeling om deze door middel van grensoverschrijdende samenwerking te verminderen. Wij bedenken dus geen casussen, maar lossen echte problemen uit de praktijk op. De kennis die we uit de casussen vergaren, gebruiken we om de grensoverschrijdende samenwerking in de gehele EUREGIO voor alle aspecten van de spoedzorg in de praktijk te brengen.
Op deze site houden we bij wat we in de loop van de komende jaren ten opzichte van de casestudies al bereikt hebben en dragen we de casestudies aan.


Patiënten uit Dinkelland naar Nordhorn
De spoedzorg voor patiënten met verdenking op beroerte of met verwonding aan armen en/of benen uit Dinkelland, is in samenwerking met de EUREGIO-KLINIK in Nordhorn, een forse stap dichterbij gekomen.


Kinderen uit Gronau naar Enschede
Kinderen uit Gronau en omgeving kunnen voor acute gevallen terecht in het Vrouw Kind Centrum van Medisch Spectrum Twente (MST) in Enschede. Via deze samenwerking kan goede zorg dichtbij huis geboden worden.


Samenwerking Oost-Achterhoek – Borken
In noodsituaties in Oost-Achterhoek, kan de Nederlandse meldkamer makkelijker hulp inroepen bij de Duitse collega’s, indien de Nederlandse ambulancedienst niet op tijd ter plekke kan zijn.


Hartinfarctpatiënten zo snel mogelijk behandeld in ziekenhuis Bocholt
Hartinfarctpatiënten zo snel mogelijk behandeld in ziekenhuis Bocholt. Bij mensen met een hartinfarct telt elke seconde. Vanaf 1 april kunnen patiënten uit de Oost-Achterhoek direct met de ambulance naar het St. Agnes-Hospital in Bocholt. Dit gebeurt als dit dichterbij is dan een Nederlands ziekenhuis.