

Samenwerking Medisch Spectrum Twente en zorginstellingen Gronau
Duitse kinderen sneller in ziekenhuis
Vanaf januari 2015 kunnen kinderen uit Gronau en omgeving voor spoedzorg terecht in het Vrouw Kind Centrum van Medisch Spectrum Twente (MST) in Enschede. MST heeft een nauwe samenwerking met het Ziekenhuis Gronau, de huisartsen en de huisartsenpost in Gronau. MST verwacht ongeveer 70 patiëntjes (0-18 jaar) met een spoedzorgvraag per jaar.
Zorg dichtbij huis
Via deze samenwerking kan goede zorg dichtbij huis geboden worden; dit is waar het ‘Initiative Pro Kinderstation’ zich de afgelopen jaren in Gronau voor heeft ingezet. Het dichtstbijzijnde Duitse ziekenhuis met een kinderafdeling ligt nl. op 32 km afstand van Gronau. Voor veel ouders is deze reisafstand een probleem, zeker voor ouders die met het openbaar vervoer moeten reizen. Deze samenwerking maakt dat patiëntjes en hun naasten de helft van deze reisafstand hoeven af te leggen.

Media
Paneldiscussie en persconferentie
Op 12 april 2016 hebben we een paneldiscussie en een persconferentie in het Medisch Spectrum Twente georganiseerd. Aanleiding was de evaluatie van het eerste jaar van de samenwerking in deze casestudie. Hieronder vindt u verschillende mediaberichten over dit evenement.
( bron TV Enschede FM )
Audiofragment: “Evaluatie project Duitse kinderen naar MST”
(bron RTV Oost)

Samenwerking vormgeven
Goede samenwerking
Gebaseerd op voorbereidende werkzaamheden door de Bezirksregierung Münster en in samenwerking met bovengenoemde partijen heeft BAZE in 2014 onderzocht hoe de samenwerking tussen MST en zorginstellingen uit Gronau het beste vormgegeven kan worden. Eerder heeft BAZE o.a. een succesvolle samenwerking op het gebied van trauma’s opgezet.
Duidelijke afspraken
Over verwijspatronen, de benodigde verwijsinformatie en de vergoeding van de gemaakte kosten zijn afspraken gemaakt waardoor de belemmeringen voor het verwijzen van Duitse kinderen naar het Nederlandse ziekenhuis zijn weggenomen.
Door deze samenwerking is 24 uur per dag spoedzorg dichtbij huis mogelijk voor kinderen in Gronau en omgeving. Een ziek kind wordt altijd eerst gezien in een zorginstelling in (omgeving) Gronau. Indien het medisch noodzakelijk is en de ouders/begeleiders daarmee akkoord gaan, wordt het patiëntje voor behandeling doorverwezen naar MST.

Volgende stappen
Evaluatie
De grensoverschrijdende samenwerking tussen Gronau en Enschede wordt na het eerste jaar geëvalueerd. Voor problemen die uit de evaluatie nog naar voren komen, kunnen in het PREpare-project oplossingen ontwikkeld worden.

Vertegenwoordigers van de werkgroep “Grensoverschrijdende Acute Zorg voor kinderen uit Gronau” bij een werkbezoek in het Vrouw-Kind-Centrum in het MST op 17 februari 2015: Anne Jonge-Poerink, Bas Leerink und Renate Zijlstra Medisch Spectrum Twente; Annett Bretall, Michael Förster, Birgit Hüsing-Hackfort Stephanie Wiroth-Koop, Initiative Pro Kinderstation; Cees Schenkeveld und Alexandra Ziemann, Bureau Acute Zorg Euregio; Sonja Jürgens, Bürgermeisterin der Stadt Gronau; Jürgen Wigger, Ziekenhuis Gronau; Renate Egbert, Bezirksregierung Münster; Marieke Maes, EUREGIO e.V.