

Samenwerking Oost-Achterhoek – Borken
Duitse ambulances inzet in Nederland
In de Oost Achterhoek komt het zo uit dat de ambulance vanuit de ambulancestandplaats aan de Duitse kant van de grens in sommige gevallen veel sneller ter plaatse kan zijn. Deze situatie leent zich uitstekend voor grensoverschrijdende samenwerking. Vanaf het tweede kwartaal in 2017 zullen Duitse Notfallsanitäter uit Kreis Borken ook in het Nederlandse grensgebied worden ingezet. In noodsituaties in de Oost-Achterhoek, kan de Nederlandse meldkamer, indien de Nederlandse ambulancedienst niet op tijd ter plekke kan zijn, makkelijker hulp inroepen bij de Duitse collega’s.

Media
Praktische oefening en persconferentie
Op 27 oktober 2016 heeft naar aanleiding van de eerste bijscholing voor Duitse Notfallsanitäter voor de grensoverschrijdende inzet, een persconferentie plaats gevonden. Hier vindt u verschillende bijdragen uit de Nederlandse en Duitse pers.
(Bron Omroep Gelderland, 0ktober 2016)

Samenwerking vorm geven
Van de theorie naar de praktijk
Om de grensoverschrijdende inzet van de Duitse Rettungsdienst in Nederland mogelijk te maken, hebben de projectdeelnemers intensief samengewerkt. Reeds in voorafgaande projecten is de theoretische basis gelegd. In het PREpare-project ligt de focus nu op het implementeren van de samenwerking in de praktijk.
Richtlijnen en bijscholing
In samenwerking met de medisch managers van de Duitse ambulancedienst in Kreis Borken en de Nederlandse Rettungsdienst in Oost-Achterhoek zijn zogenoemde SOPs, Standard Operation Procedures, voor de grensoverschrijdende inzet ontwikkeld. Standard Operation Procedures zijn richtlijnen, waarin de taken/bevoegdheden van de Notfallsanitäter tijdens een inzet zijn vastgelegd. Waar moet de de Notfallsanitäter specifiek op letten bij een inzet op Nederlands grondgebied? Wat moet hij in een bepaalde situatie doen? Gezien de verschillen tussen bevoegdheden van ambulancepersoneel in Duitsland en ambulancepersoneel in Nederland is het nodig om duidelijke afspraken voor de grensoverschrijdende inzet te treffen. Onder de leiding van de Feuerwehr- und Rettungsdienstakademie Bocholt is een bijscholing voor Notfallsanitäter ontwikkeld, om het ambulancepersoneel optimaal voor een grensoverschrijdende inzet in Nederland voor te bereiden. In deze bijscholing worden onder meer de SOPs voor de grensoverschrijdende inzet uitvoerig geoefend.

Evaluatie
De samenwerking tussen de Duitse en de Nederlandse ambulancedienst in de Oost-Achterhoek zal in het begin na iedere 10 inzetten en vervolgens halfjaarlijks geëvalueerd worden. Problemen die uit deze evaluatie naar voren komen, kunnen tijdens het PREpare-project worden opgelost.

Vertegenwoordigers van de werkgroep Oost-Achterhoek – Borken tijdens de persconferentie op 27 oktober 2016: v.l.n.r. Hanjo Groetschel, Ärztlicher Leiter Rettungsdienst Kreis Borken, Thomas Deckers, Leiter der Feuerwehr- und Rettungsdienstakademie Bocholt, Cees Schenkeveld, Manager Bureau Acute Zorg Euregio, Ralph de Wit, Medisch Manager Bureau Acute Zorg Euregio.