

Wat is spoedzorg?
Levensbedreigend of niet levensbedreigend?
Alle zorg die niet kan wachten tot de eerstvolgende mogelijkheid om op werkdagen de huisarts of hulpverlener te raadplegen, valt onder spoedzorg. Aandoeningen waarvan de behandeling niet uitgesteld kan worden of levensbedreigend zijn, zoals een hersensinfarct, of wel niet echt levensbedreigend zijn maar wel ernstig, zoals een snijwond die blijft bloeden, vallen hieronder. In de meeste gevallen betreft dit individuele personen, maar het kan ook grotere aantallen patiënten betreffen, bijvoorbeeld als er een grootschalig ongeluk gebeurt zoals een kettingbotsing of een uitslaande brand.
Onze focus
Onze focus ligt op de grensoverschrijdende spoedzorg in levensbedreigende noodsituaties in de directe grensgemeenten van de Euregio. Het gaat dus niet over niet levensbedreigende aandoeningen of geplande zorg.

Wat is de Euregio?

A-Z Euregio app
Kent u al de A-Z Euregio app van Acute Zorg Euregio?
De app biedt praktische informatie over de grensoverschrijdende acute zorg voor Nederlandse en Duitse professionals in de acute zorg, maar ook voor iedereen die gewoon geïnteresseerd is in de spoedzorg in de EUREGIO.

Veelgestelde vragen over spoedzorg in de Euregio
U heeft een vraag over spoedzorg in de EUREGIO? We hebben een aantal vaak voorkomende vragen over spoedzorg opgesomd in onze veelgestelde vragen. Ga naar
U werkt in de spoedzorg? Hier vindt u antwoorden op vragen die speciaal voor medewerkers in de spoedzorg van belang zijn. Ga naar

Bronnen:
– Nationaalkompas, http://www.nationaalkompas.nl/zorg/acute-zorg/wat-is-acute-zorg/#reference_19483, geraadpleegd op 23.10.2015.
– Kassenärztliche Bundesvereinigung: http://www.116117info.de/html/, geraadpleegd op 29.10.2015.
– Achtergrondstudies uitgebracht door de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg bij het advies Acute zorg, Zoetermeer, 2003, p.95. Online te raadplegen op http://www.raadrvs.nl/uploads/docs/Achtergrondstudie_-_Acute_zorg.pdf.
– Bundesärztekammer: http://www.bundesaerztekammer.de/aerzte/versorgung/notfallmedizin/rettungswesen/, geraadpleegd op 28.10.2015.
– VWS Ministerie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Kamerstuk: Kiezen voor bereikbaarheid en kwaliteit van zorg, 2008.