
Het PREpare-team

Nederland kent elf acute zorg netwerkregio’s/ROAZ regio‘s. Elke acute zorg netwerkregio beschikt over een bureau dat de leiding heeft en de coördinatie in deze regio verzorgt. In de netwerkregio Euregio (Twente en Oost Achterhoek) is dit het Bureau Acute Zorg Euregio (BAZE). BAZE is dus een netwerkorganisatie met een leidend-coördinerende rol in de acute zorg in de Euregio. De taken van BAZE komen voort uit de wettelijke opdracht van het Ministerie voor Gezondheid, Welzijn en Sport ter bevordering van de spoedzorg op regionaal niveau.
Het verbeteren van de kwaliteit, de beschikbaarheid en de continuïteit van de spoedzorg in de Euregio – dit is onze missie. Zowel voor de individuele patiënt als voor grotere aantallen in geval van rampen en crises. Alle ketenpartners dragen hier maximaal aan bij.

De EUREGIO is een samenwerkingsverband dat in 1958 is opgericht. Als grensoverschrijdend verbond, dat 129 Duitse en Nederlandse steden, gemeenten en (Land-) Kreise omvat, maakt ze zich sterk voor de opbouw en de versterking van grensoverschrijdende samenwerking en structuren in het Nederlands-Duitse grensgebied. Tot op de dag van vandaag zorgt de grens op veel gebieden in het dagelijkse leven nog voor belemmeringen. De EUREGIO zet zich in om deze barrières weg te werken en op die manier de levenskwaliteit en de economische kracht van het grensgebied te verhogen.
De EUREGIO strekt zich uit over delen van de deelstaten Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen aan de Duitse kant en over delen van de provincies Gelderland, Overijssel en Drenthe aan de Nederlandse kant. Het gebied heeft een oppervlakte van rond 13.000 km² met bijna 3,4 miljoen inwoners. Het secretariaat van EUREGIO is gevestigd in Gronau/Enschede.

De Feuerwehr- und Rettungsdienstakademie Bocholt (FRB) is een officieel door de Duitse staat erkend opleidingsinstituut voor de reddingsdienst met vestiging in Bocholt. De FRB biedt verschillende opleidingen op het gebied van brandweer en ambulancedienst aan.

GHOR-Twente is de geneeskundige hulpverleningsorganisatie in de regio Twente. De geneeskundige zorg tijdens een crisis wordt geleverd door verschillende geneeskundige organisaties, zoals ambulancediensten, GGD en ziekenhuizen. GHOR-Twente vormt de schakel tussen deze organisaties. Zij coördineert de geneeskundige hulpverlening tijdens crises. In het kader van een verbetering van de zorgverlening biedt GHOR Twente crisisoefeningen aan voor zorgverleners, brandweer, gemeenten en politie zodat de hulpverlening goed op elkaar aansluit.

Kreis Borken is een Landkreis in het westen van het Münsterland (NRW) met de Kreisstadt Borken als bestuurscentrum. Dr. Kai Zwicker is de huidige landraad. Kreis Borken beslaat een gebied van 1,420km², waar rond 365.000 mensen wonen. 17 Gemeinden horen bij het Kreis. De Duits-Nederlandse grens loopt ca 108km langs het Kreis Borken, zodat er bijzondere belangstelling bestaat voor een goede grensoverschrijdende samenwerking.

Landkreis Grafschaft Bentheim, met het bestuurscentrum in Nordhorn, ligt in het Zuiden van Nedersaksen en grenst aan Nederland. Friedrich Kethorn is de huidige landraad. Rond 133.000 mensen wonen in deze Kreis. Dankzij de gedeelde grens van de Grafschaft en Nederland is er grote belangstelling voor een goede grensoverschrijdende samenwerking.

De Veiligheidsregio IJsselland zorgt voor de veiligheid van de inwoners en bezoekers van de regio IJsselland. De taken bestaan uit het voorkomen van (en voorbereiden op) ongevallen en rampen en het verhelpen van de situatie bij ongevallen en rampen. De aandacht gaat daarbij niet alleen uit naar bestaande risico’s, maar ook beheersing en bestrijding van nieuwe risico’s staan hoog op de agenda. Gemeenten, brandweer, GHOR en politie werken intensief samen met de Veiligheidsregio.

De Veiligheidsregio richt zich op het vergroten van de veiligheid van de inwoners en bezoekers van Noord- en Oost-Gelderland. De activiteiten bestaan uit het voorkomen van (en voorbereiden op) ongevallen en rampen en het verhelpen van de situatie bij ongevallen en rampen. De aandacht gaat daarbij niet alleen uit naar bestaande risico’s, maar ook de beheersing en bestrijding van nieuwe risico’s staan hoog op de agenda. Om dit te realiseren werkt de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland intensief samen met politie, brandweer, de Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio (GHOR) en gemeentes.

De Veiligheidsregio richt zich op het vergroten van de veiligheid van de inwoners en bezoekers van Twente. De activiteiten bestaan uit het voorkomen van (en voorbereiden op) ongevallen en rampen en het verhelpen van de situatie bij ongevallen en rampen. De aandacht gaat daarbij niet alleen uit naar bestaande risico’s maar ook de beheersing en bestrijding van nieuwe risico’s staan hoog op de agenda. Om dit te realiseren werkt de Veiligheidsregio Twente intensief samen met politie, brandweer, Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio (GHOR) en alle veertien Twentse gemeenten.